In Nederland geldt een leerplicht. Dit betekent dat iedereen tot een bepaalde leeftijd naar school moet. Hieronder leggen we kort uit hoe het zit.
16-18 JAAR: KWALIFICATIEPLICHT
Ben je tussen de 16 en 18 jaar? Dan geldt voor jou de kwalificatieplicht. Je moet naar school totdat je een zogenoemde startkwalificatie hebt behaald. Dat is een mbo-diploma op niveau 2, 3 of 4. Of een havo – of vwo-diploma. Een vmbo-diploma is géén startkwalificatie. Je kunt er wel mee naar het mbo.
De kwalificatieplicht probeert te voorkomen dat je zonder diploma van school gaat. Een ander doel is om de kwaliteit te vergroten van jongeren die een baan zoeken. Zo krijgt iedereen de kans om zich voor te bereiden op de maatschappij.
Voor sommige jongeren geldt de kwalificatieplicht niet. Bijvoorbeeld als je praktijkonderwijs volgt. Maar ook als is aangetoond dat je heel moeilijk kunt leren. Of wanneer je meerdere handicaps hebt.
18-23 JAAR: RMC (REGIONALE MELD- EN COÖRDINATIEFUNCTIE VOOR VOORTIJDIGE SCHOOLVERLATERS)
Ben je tussen de 18 en 23 jaar? En heb je nog geen diploma voor mbo 2, 3, 4 of havo of vwo? Dan kun je te maken krijgen met een RMC trajectbegeleider. Dit is iemand die jou begeleidt als je niet bent ingeschreven of niet komt opdagen op school. Of als je dreigt uit te vallen. De RMC trajectbegeleider helpt je dan om toch een startkwalificatie te behalen.
Kun je of wil je geen opleiding meer volgen? Dan probeert de RMC trajectbegeleider je aan werk te helpen. Je krijgt dan meestal een verwijzing naar hulpverlening of de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente.
WAT DE LEERPLICHTAMBTENAAR VOOR JE KAN DOEN
Leerplichtambtenaren zijn er niet alleen om je te controleren en te waarschuwen. Ze kunnen je ook helpen. Bijvoorbeeld als je niet bent toegelaten op een opleiding. Maar ook als je een conflict hebt met de directie van je school. Of als je een leerwerktraject wilt doen. Leerplichtambtenaren kunnen je begeleiden naar een passende opleiding of werk.