Wonen

Heb je plannen om te gaan samenwonen? Dan zul je ook een deel van je geldzaken samen moeten regelen. Bespreek samen hoe jullie de kosten verdelen.

WIE BETAALT WAT?

Als je met iemand samenwoont, deel je een huishouden. Daar horen allerlei kosten bij; bijvoorbeeld de huur, de boodschappen, gas, water, stroom en internet. Deze uitgaven kun je op verschillende manieren verdelen. Het is het makkelijkst om alle inkomsten in een gezamenlijke pot te stoppen en hieruit alles te betalen. Dit gebeurt vooral wanneer een huishouden één inkomen heeft. De meeste mensen kiezen echter niet voor deze methode. Zeker niet als ze net samenwonen. Ze betalen liever hun eigen deel.

SOORTEN UITGAVEN

Er zijn drie soorten uitgaven:

  • Vaste lasten (bijvoorbeeld de huur en verzekeringen)
  • Huishoudelijke uitgaven (bijvoorbeeld boodschappen)
  • Reserveringsuitgaven (je kunt geld opzij zetten voor bijvoorbeeld meubels, apparatuur of de vakantie)

Je hoeft niet alle kosten te verdelen. Kijk bijvoorbeeld of een uitgave persoonlijk of gezamenlijk is. Persoonlijke uitgaven betaal je zelf. De huur, boodschappen en meubilair zijn gezamenlijke kosten. Over de verdeling hiervan maak je afspraken. Let op dat je genoeg overhoudt voor de persoonlijke uitgaven. Bespreek daarom eerst wat je onder gezamenlijke uitgaven verstaat.

KOSTEN VERDELEN

Het is handig om een gezamenlijke rekening te openen. Hierop stort je allebei het afgesproken bedrag. De kosten kun je op de volgende manieren verdelen:

  • Naar verhouding van inkomen

Stel dat je 3/5 deel van het gezamenlijke inkomen verdient. Je partner verdient 2/5 deel. Je betaalt dan 3/5 deel van de gezamenlijke uitgaven en je partner 2/5 deel.

  • Hetzelfde bedrag overhouden

Tel beide inkomens bij elkaar op en trek het totaalbedrag van alle gezamenlijke uitgaven hiervan af. Het bedrag dat overblijft – het vrij te besteden budget – deel je door twee. Kijk nu naar het inkomen van degene die het minst verdient. Zet hiervan zijn of haar vrij te besteden budgetdeel apart. Het bedrag dat overblijft is de bijdrage voor de gezamenlijke uitgaven. Degene met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven.

  • Ieder de helft

Deze manier raden we alleen aan als degene met het laagste inkomen genoeg overhoudt voor persoonlijke uitgaven.

  • Een vaste bijdrage

Trekt je partner bij je in? Dan kun je afspreken dat hij of zij een vaste bijdrage betaalt, kostgeld dus. Dat is bijvoorbeeld een optie wanneer één van jullie hoge lasten heeft waardoor een verdeling niet redelijk is. Een vaste bijdrage is ook handig als je op proef gaat samenwonen.